Saturday, October 3, 2015

ΑΝΤΙ-ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ






ΑΝΤΙ-ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
ή αλλιώς ψάξε, ρώτα, μάθε, σκέψου και δράσε συλλογικά, αγωνίσου...

Ένας χρόνος άγχους, πίεσης, μηδαμινού ελεύθερου χρόνου, σκληρής παρακολούθησης μαθημάτων, φροντιστηρίων και πολλαπλών εξετάσεων πέρασε. Στόχος των περισσοτέρων η επιτυχής πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, σε αυτό που ονομάζεται φοιτητική ζωή. Μια φοιτητική ζωή  που τώρα καλείσαι να  διαμορφώσεις, να διαλέξεις τα πατήματά σου, την πορεία σου μέσα σε αυτήν. Τί είναι όμως το πανεπιστήμιο, αυτό που λέμε τριτοβάθμια εκπαίδευση, και  πώς πραγματικά βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό;

Σίγουρα θα σου έχουν πει (και θα το ακούσεις και αρκετές φορές από καθηγητές μας) πως "τώρα οι κόποι σου επιτέλους ανταμείφθηκαν", πως τώρα που πέρασες σε μια σχολή με τέτοιο κύρος όπως το μαθηματικό, ανοίγουν οι δρόμοι για να γίνεις εκείνος ο μεγάλος επιστήμονας και υπερ - μαθηματικός, αρκεί να συνεχίσεις στο δρόμο του λυκείου σαν "άξιος" και "συνετός" φοιτητής. Ότι στην κρίση κανείς καλός δεν χάνεται κ.ο.κ. Από την άλλη θα έχεις προειδοποιηθεί (κατά βάση από τα "έγκυρα" δελτία των 8 ή από τις διάφορες αστικές φυλλάδες που καμιά Κυριακή έπεφταν στο χέρι σου) για τα διάφορα "δεινά" του ελληνικού πανεπιστημίου…

Το σίγουρο βέβαια από την άλλη, είναι πως κανείς δεν θα επιδιώξει να διατηρήσει τον τρόπο ζωής των μαθητικών του χρόνων. Είναι λογικό να θεωρεί πλέον ως δεδομένο ότι θα έχει το χρονικό περιθώριο να ασχοληθεί και με αλλά πράγματα  πέρα από την προετοιμασία  του για την μετέπειτα εργασιακή του προοπτική. Με λίγα λόγια, ο χρόνος δίνει την δυνατότητα στο φοιτητή να φτιάξει την δική του καθημερινότητα αλλά και να αντιληφθεί ότι είναι αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο στις σημερινές συνθήκες του πανεπιστημίου θεωρείται  πολυτέλεια! Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια ασφυκτική πραγματικότητα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα λοιπόν, ο φοιτητής αναγκάζεται να επιλέξει έναν ατομικό αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να εξασφαλίσει το πολυπόθητο πτυχίο του κι έπειτα να βγει στην αγορά εργασίας και να βρεθεί αντιμέτωπος με την ανεργία, την επισφάλεια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (με πιθανότερο σενάριο, σε μια δουλειά άσχετη με το αντικείμενο που σπούδασες).

Το πανεπιστήμιο δεν έμεινε ανεπηρέαστο, αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητα του φοιτητή.  Χαρακτηριστικό είναι ότι εντείνεται η επιχειρηματική κουλτούρα και λειτουργία του πανεπιστημίου (θα δεις εργολαβίες στην καθαριότητα, στην σίτιση, σεκιούριτι, χρηματοδότηση ιδιωτών στη έρευνα κτλ.). Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τέτοιες αλλαγές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής κοινότητας και για την ίδια την ύπαρξη του "δημόσιου" πανεπιστημίου. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πώς μεταφράζει κανείς την λέξη «ανάπτυξη». Ανάπτυξη για μας δεν είναι η έλλειψη καθηγητών, η έλλειψη καθαριότητας, η κρύες αίθουσες τον χειμώνα και η σάουνα το καλοκαίρι (δηλαδή η καθημερινότητα σε αυτήν εδώ την σχολή). Ούτε η έλλειψη φοιτητικών παροχών (όπως είναι η σίτιση και η στέγαση), ειδικά στις σημερινές συνθήκες που οι φοιτητές τις έχουν περισσότερο ανάγκη, λόγω της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού. Είναι ανάπτυξη που ουσιαστικά εξασφαλίζει το κέρδος των επιχειρήσεων και σε καμία περίπτωση την ολοκληρωμένη μόρφωση του φοιτητή και την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Προφανώς δεν αναφέρουμε όλα τα παραπάνω για να αναπαράγουμε κάποιου είδους κινδυνολογία ή να σπείρουμε την απαισιοδοξία και την απογοήτευση (με το που μπήκες στην σχολή). Ο λόγος που τα αναφέρουμε είναι  γιατί πιστεύουμε ότι οι φοιτητές πρέπει και μπορούν να χουν λόγο σε ότι  επηρεάζει την ζωή τους και τις σπουδές τους. Ως σχήμα που λειτουργεί στην σχολή του μαθηματικού του ΑΠΘ πιστεύουμε πως απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα της κρίσης και της επέλασης του κεφαλαίου στην νεολαία και τους εργαζομένους δεν είμαστε ανήμποροι. Γι'αυτό και δεν επιλέγουμε την αναμονή και την ανάθεση στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιλέγουμε τους γερασμένους νέους της ΔΑΠ που θέλουν μετανάστευση και μισθό στα 400€ για τη νεολαία, δεν επιλέγουμε τον ατομικό δρόμο του φόβου, της επιβίωσης και του ανταγωνισμού. Επιλέγουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν παίρνοντας θέση μάχης. Με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρονται και τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας την οποία σήμερα οδηγούν στη σύγχρονη δουλεία.

Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα που θα συγκροτείται πάνω στην ισότιμη συμμετοχή κάθε φοιτητή μέσα από τις μαζικές γενικές του συνελεύσεις, τις συντονιστικές επιτροπές και το συντονισμό των γενικών συνελεύσεων, πάνω στη δυνατότητα του να επιβάλλει καταστάσεις με βάση τις ανάγκες του μέσα από καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και μαχητικές ανυποχώρητες διεκδικήσεις. Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα που θα ανατρέψει τον μνημονιακό ρεαλισμό εδώ και τώρα απαιτώντας για το παρόν και το μέλλον του Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν και Δουλειά με αξιοπρέπεια για όλους. Για ένα φοιτητικό κίνημα που σε συντονισμό με το εργατικό  και λαϊκό κίνημα θα καθορίσει τις εξελίξεις με τους αγώνες του, κόντρα στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της «Ιερής Συμμαχίας» της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, που αμφισβητώντας στην πράξη την πολιτική και οικονομική εξουσία τους θα πάρει παραμάζωμα μνημόνια, χρέος, ανεργία, φτώχεια και φασισμό . Σήμερα και όχι αύριο, πρέπει συλλογικά, αποφασιστικά να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, να πετύχουμε νίκες και κατακτήσεις.


λίγα λόγια για μας...


Η Φοιτητική Ενότητα Ριζοσπαστών Μαθηματικού (Φ.Ε.Ρ.ΜΑ.) είναι ένα ανεξάρτητο αντικαπιταλιστικό αριστερό σχήμα  που παρεμβαίνει στο σύλλογο μαθηματικού ΑΠΘ και συμμετέχει στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.)

Ανεξάρτητο όχι με την έννοια της ανεξαρτησίας που το τελευταίο διάστημα έχει διαστρεβλωθεί  πλήρως καθώς ταυτίζεται με την λογική του ατομικού δρόμου και την αποστροφή προς την πολιτική και ευρύτερα την ενασχόληση με τα κοινά. Αλλά πραγματικά ανεξάρτητη από κυβερνητικούς, κομματικούς μηχανισμούς ή χρηματοδοτήσεις και καθηγητικά συμφέροντα, για να αποφασίζουμε για εμάς στην βάση των αναγκών μας.


 Αριστερό γιατί θέλουμε να έρθουμε σε ρήξη με την λογική του συντεχνιασμού, του καριερισμού και του ατομικού δρόμου. Αμφισβητούμε την παρεχόμενη γνώση, τους ρόλους για τους οποίους μας προορίζουν, τον τρόπο που οι εξεταστικοί φραγμοί χωρίζουν τους φοιτητές σε άξιους και ανάξιους. Γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη ορμητικού φοιτητικού κινήματος που θα έρθει σε ρήξη με την πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν διεκδικώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Γιατί βλέπουμε γύρω μας ένα κόσμο που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, που καταστρέφει τα όνειρά μας και βλέπουμε την ανατροπή σαν τη μόνη λύση.

 Σχήμα γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνεται από ανοιχτά πολιτικο-συνδικαλιστικά σχήματα, μέσα από τα οποία να δίνεται η δυνατότητα έκφρασης χωρίς αποκλεισμούς σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές. Γιατί είναι ένα μόρφωμα που βασίζεται στο αμεσοδημοκρατικό διάλογο , στην ισότιμη παρουσία όλων όσων μετέχουν, με ίσο μερίδιο στη λήψη μιας απόφασης, μέσω της κατάθεσης απόψεων, αντιπαράθεσης αυτών και της σύνθεσής τους. Αμφισβητούμε τη λογική της παράταξης-ιμάντα μεταφοράς της κομματικής γραμμής, προτάσσοντας τη λογική της από τα κάτω παραγωγής πολιτικής στη βάση των προβληματισμών που προκύπτουν από την καθημερινότητα


ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ)γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την πολιτική λογική  μιας Αριστεράς που να συνδέει τα ειδικά θέματα της σχολής, με τα ευρύτερα προβλήματα της κοινωνίας, που δεν απομονώνεται στη σχολή της αλλά συντονίζεται με αντίστοιχα σχήματα από άλλες σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όλα μαζί αποτελούμε την Ε.Α.Α.Κ. Γιατί θέλουμε να συμβάλουμε σε μια Αριστερά ανατρεπτική, που αρθρώνει λόγο μάχιμο και συγκρουσιακό κόντρα στους κυβερνητικούς μονόδρομους και μακριά από λογικές συμβιβασμού, διαχείρισης και υποταγής.

No comments:

Post a Comment